Un articol cât se poate de serios

Obișnuiesc ca în fiecare lună să cumpăr reviste glossy, pentru partea de modă și mai puțin pentru articole (de fapt îmi iau reviste ca să mă uit la poze). Însă, răsfoind o astfel de revistă, am dat peste un articol excepțional realizat despre un subiect sensibil, și anume traficul de persoane.

Ce este mai exact traficul de persoane? De pe site-ul www.antitrafic.ro am aflat următoarele lucruri:

Prin trafic de ființe umane se înțelege “recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea de persoane, prin amenințare sau prin utilizarea forței sau a altor forme de constrângere, prin răpire, escrocare, înșelăciune sau abuz de putere, prin utilizarea unei poziții vulnerabile, prin darea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obținerea consimțământului unei persoane care are control asupra alteia, în scopul exploatării. Exploatarea include cel puțin prostituția sau alte forme de exploatare sexuală, munca sau servicii forțate, sclavia sau practici similare sclaviei, servitutea sau prelevarea de organe

Citind poveștile acestor fete am încercat să îmi imaginez ce aș fi putut eu să simt/fac în locul lor. Ce aș simți dacă un prieten sau chiar iubitul meu m-ar vinde în timpul “vacanței mult visate” sau a “slujbei bine plătite”. Ce ar simți mama când ar afla prin ce am trecut și m-ai ales cine m-a obligat să trec prin toate astea. Și m-a cuprins o stare de amorțeală, o stare în care creierul meu a înghețat numai la aceste gânduri. Și atunci mă întreb ce a fost în sufletul fetelor care au văzut că sunt vândute ca niște obiecte ieftine și fără valoare? Pentru că eu nu pot să îmi imaginez. Nici măcar nu pot să concep. Nu știu sincer care dintre noi ar putea; care dintre noi ar putea să iasă din carapacea fericirii proprii și să dea nas în nas cu ceea ce s-ar dovedi a fi cel mai cumplit coșmar?

Par lucruri care NOUĂ nu ni se pot întâmpla. Pentru că noi suntem educați, noi suntem deștepți, noi știm să recunoaștem rău-făcătorii. Și acele fete erau la fel ca noi. Până când dragostea le-a adus într-o țară străină și le-a forțat să se prostitueze. Sau poate neajunsurile materiale. Motivul nu contează. Contează doar că au scăpat și ce fac după aceea.

Chiar așa… Ce MAI POT face după toate astea?

Se reîntorc în țară, poate depun o plângere care oricum nu va schimba absolut nimic, pentru că vinovații, acei monștri fără suflet, nu vor plăti absolut nimic. Nici măcar o lacrimă pentru un destin frânt. Iar ele… Oh, ele… Ele vor face terapie, ele vor tremura la orice mișcare, ele nu vor mai avea (cel puțin nu prea curând) încredere în nimeni și nimic. Tot ele, nu numai că nu vor fi ajutate nici de stat nici de societate, dar vor fi tratate ca și cum s-ar fi prostituat de bună voie. Absolut nimeni nu le va înțelege suferința și nu le va alina sufletul. În cele mai nefericite cazuri nici familia.

Iar eu de fapt nu am scris acest articol ca să atrag atenția asupra acestui fapt, ci doar să vă îndemn, dacă aveți curajul, să faceți un exercițiu de imaginație și să vă întrebați: Ce aș face dacă mi s-ar întâmpla mie? Pentru că chiar se poate întâmpla oricui…

Pe www.anitp.mai.gov.ro am găsit următoarele statistici:

Odată cu aderarea României la UE, numărul victimelor identificate în primele şase luni ale anului 2007 a scăzut simţitor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2006, continuând ritmul vertiginos descendent, până la 343 de victime pentru aceeași perioadă a anului curent.
Astfel, numărul total al victimelor identificate în primele 6 luni ale anului 2009, a fost de 343, un număr redus aproape la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost identificate 775 victime, semnificativ mai mic față de aceleași perioade ale anilor anteriori, ajungând chiar de aproape 4 ori mai mic faţă de 2006.

O scurtă analiză a victimelor traficului de persoane în funcţie de grupa de vârstă căreia aparţin indică o omogenitate a victimelor între 18 şi 25 ani, unde apar grupate 142 de victime, 41% din totalul victimelor identificate, dintre care un procent de 63% sunt femei, următoarea categorie de vârstă principal exploatată în această perioadă fiind victimele cu vârsta cuprinsă între 26 şi 40 de ani, 29% din total, 99 victime, dintre care bărbaţii sunt principala categorie exploatată în procent de 75%. Analiza frecvenţelor distribuţiei victimelor pe categorii de vârstă indică o prezenţă cu 54 de victime traficate în categoria de vârstă 14-17 ani, 74% sunt fete, un procent de 87% dintre acestea au fost exploatate sexual.

Pentru această perioadă, victimele cu studii elementare continuă să fie prima categorie de victime exploatate cu un procent de 37 % din total fiind urmate de victimele cu studii liceale într-un procent de 30%. Pentru primele şase luni ale anului 2009 şi aceeaşi perioadă a anului trecut, procentul victimelor fără ducaţie a scăzut de la 12,5% la 8% în timp ce procentul victimelor cu studii primare exploatate a crescut de la 11% la 15%. În ceea ce priveşte victimele care aveau cel puţin studii gimnaziale finalizate în momentul recrutării ponderea de 76% indică o creştere faţă de 63% manifestată pentru aceeaşi perioadă a anului trecut. Tendinţa de exploatare redusă existentă în rândul victimelor cu studii superioare se poate explica numai prin factori contextuali şi situaţionali.

În continuare, recrutarea victimelor se realizează prin promisiunea unui loc de muncă în străinătate, în 75% din cazuri, prin promisiunea unui loc de muncă în ţară, pentru 6% din cazuri, precum şi prin alte modalităţi de recrutare (Alte modalităţi de recrutare înglobează recrutarea pentru: cerşetorie(19 victime), nespecificat (17), prostituţie (10), călătorie (7), tratament (4), căsătorie de convenienţă (3), răpire (2), adopţie (2)), care însumate reprezintă 19% din cazuri. În ceea ce priveşte relaţia victimei cu recrutorul, cunoştinţele sau prietenii sunt principalii actori care îndeplinesc rolul de intermediar al relaţiei victimă-traficant pentru 46% din cazuri, iar persoane necunoscute anterior victimei au o pondere de 44% la recrutarea victimelor.

In perioada menţionată, dintr-un total de 343 de victime identificate, un număr de 150 de victime, au fost explotate pentru munca forţată, reprezentând 44% din total, dintre care 88 victime, 59% din totalul populaţiei exploatate prin muncă au fost în agricultură, 46 victime, 31 %, în construcţii şi un număr de 16 victime exploatate în servicii hoteliere, 25 % din totalul populaţiei exploatate pentru munca forţată.
Exploatarea sexuală începe să ocupe din ce în ce mai mult un loc secundar în rândul modalităţilor de exploatare, ajungând în această perioadă la un număr de 121 de victime, 35% din total, dintre care: 42 de victime au fost exploatate în cluburi, 41 în stradă, 30 în locuinţe private, 6 în bordeluri şi două victime în hoteluri.
Un procent de 17,5% din victime, numărul factual fiind 59 de victime, au fost exploatate în scopul cerşetoriei. Pentru 9 persoane nu a existat exploatarea propriu-zisă ci doar tentativa, existând însă elementele relaţionate traficului de persoane cu scopul exploatării şi anume recrutarea, transportarea sau găzduirea. Pentru prima oară, în evidenţele SIMEV au fost înregistrate două cazuri de trafic pentru organe, victimele fiind minore. Tot în această perioadă a mai fost identificat un caz de pornografie infantilă şi un caz exploatat pentru comiterea de furturi.

Mediul rural reprezintă principala arie de provenienţă a victimelor, cu 201 victime, procentul fiind de 59% din total (59% bărbaţi şi 41% femei), continuând astfel
trendul manifestat în aceeaşi perioadă a anului trecut, când 61% din victime erau provenite din acest mediu, majoritatea fiind bărbaţi.
Cele 134 de victime provenite din mediul urban reprezintă 39% din total, din care 57% sunt femei şi 43% sunt bărbaţi.
Capitala este prezentă în procent de 2% în ceea ce priveşte mediul de provenienţă analizat alături de mediul rural şi urban, distribuţia pe gen fiind egală.
Analiza pe ansamblu a mediului de provenienţă, trend manifestat şi în aceeaşi perioadă a anului trecut arată că mediul rural este sursa de provenienţă principală pentru victimele bărbaţi în timp ce mediul urban este principala sursă pentru victimele femei.

Grafic

Principalele ţări de destinaţie pentru victimele români au fost Spania, cu 99 victime (29% din total), după care România, destinaţia „traficului intern”, ocupând al doilea loc cu 56 victime (16%). Italia este a treia destinaţie pentru victimele române, cu 52 (15%) de victime identificate în această perioadă, fiind urmată de Cehia (24 victime), Grecia (24), Marea Britanie (18), Germania (17) şi Austria (10).

CONCLUZII:
1. Fenomenul traficului de persoane a început să cunoască o scădere accentuată manifestată încă de la începutul anului 2007, ajungând în primele şase luni ale anului 2009 la o pondere redusă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
2. Exploatarea prin muncă forţată este principala modalitate de traficare a victimelor bărbaţi pentru această perioadă.
3. Compararea cantitativă şi procentuală a primelor şase luni 2007, 2008 şi 2009 pe modalităţi de exploatare, indică dublarea procentului victimelor exploatate prin cerşetorie, de la 8% în 2007, la 7% în 2008 pentru ca în primele şase luni ale acestui an procentul să ajungă la 17,5% din totalul populaţiei traficate.
4. Principalele categorii de victime traficate au fost:
-femeile cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani în cazul exploatării sexuale.
-bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 26-40 de ani în cazul exploatării prin muncă forţată.
5. Creşterea procentuală a minorilor de la 14% în primele şase luni 2008 la 18% pentru aceeaşi perioadă a anului prezent.
6. Recrutarea victimelor este efectuată în proporţie de 46% de persoanele aflate în cercurile de prieteni sau de cunoştinţe

După toate acestea… aveți curajul să vă puteți în situația săracelor fete?

Logo

Tags: , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Un articol cât se poate de serios”

  1. katyyy32 says:

    imi place cum ai scris articolul dar nu imi place tema. nu mai aborda asemenea subiecte ca sunt naspa si nimeni nu vrea sa vorbeasca despre ele.

  2. mirunik says:

    Mie mi.a plakut f mult si tema si articolul si cred k e f bine k sa mai scrii si despre alte subiecte decat moda ca e plin internetul de prostii si prostioare despre moda. si k sa-ti rasp la provocare… nu stiu kum as reactiona daca doamne-fereste as pati asa ceva… cred k as cauta o modalitate sa-mi iau viata mai bine dekt sa mi.o distruga vreun cretin