Istoria trenciului

În timpul Primului Război Mondial Thomas Burberry a fost ales de Oficiul pentru Război pentru a adapta paltonul ofițerilor britanici condițiilor moderne de război. Astfel, Burberry le-a adăugat verigi metalice și epoleți pentru fixarea grenadelor, butelcilor și hărților. După război acest palton, numit ulterior trenci, a devenit foarte popular în rândul civililor, deoarece, după terminarea războiului ofițerii reîntorși acasă au continuat să poarte acest obiect vestimentar, dovedind pentru prima dată (publicului larg și nu doar armatei) utilitatea sa. Deși, o altă variantă îl numește pe John Emary de la Aquascutum creatorul de drept al trenciului, Aquascutum susținând că un model de trenci a fost creat încă din 1850.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial trenciul a fost folosit și de trupele altor țări, ajungând la varianta mai scurtă folosită de militarii din trupele americane.

Perioada postbelică a adus trenciul în atenția publicului devorator de filme, prin purtarea acestui articol vestimentar de personaje precum Dick Tracy, Mike Hammer, Rick Blaine (interpretat de celebrul Humphrey Bogart în filmul Casablanca). George Peppard și Audrey Hepburn aduc un omagiu trenciului Burberry în filmul Mic-dejun la Tiffany.

Mai mult, moda heavy metal și goth a folost trenciul lung din piele, însă tot acest tip a fost asociat și cu mafia, din cauza masacrelor de la liceele Columbia, respectiv W. R. Myers din Statele Unite ale Americii. În urma acestor incidente numeroase școli au interzis purtarea trenciului lung din cauza faptului că acesta putea ascunde foarte ușor arme.

În deceniile următoare popularitatea trenciului a urmat o linie constantă, până recent, când noua campanie publicitară Burberry readuce trenciul în atenția publicului atât prin noua croială și lungime, cât și prin purtarea acestuia de către celebrul top-model Kate Moss.

Astăzi, aproape oricine deține cel puțin un trenci, acesta fiind un articol vestimentar ușor de accesorizat și putând fi atât de vedete, chiar și în aparițiile pe covorul roșu, cât și de oameni obișnuiți, ca ținută office sau casual. Trenciul poate fi cumpărat de la magazinele marilor case de modă (cu prețurile aferente, bineînțeles), cât și la magazine on-line, cum ar fi www.saora.ro, unde vă este propus trenciul simplu, clasic, acest model fiind de altfel cel mai ușor de asortat oricărei ținute.

Logo

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 Responses to “Istoria trenciului”

  1. crissy says:

    interesanta istoria prezentata, probabil ca numele vine de la trench-transeu. si modelele prezentate imi plac foarte mult, dar cam putine variante…

  2. daylake90 says:

    mie imi plac f mult trenciurile. Am unul verde inchis, unul rosu si unul multicolor.:D negru nu am dar imi place f mult al doilea model prezentat si cred ca il voi cumpara:D